Beleggen in CFD (Contract for difference)

Beleggen in CFD (Contract for difference)

Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je de term “contract for differences” of CFD mogelijk al gehoord. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden geboekt. Toch zijn er ook enorme risico’s, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contract for differences zijn, waar je zoal in kunt investeren, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de risico’s die bij CFD’s horen kun je bepalen of contracts for differences bij je passen.

Wat is een contract for difference?

Een CFD is een contract tussen de belegger en de broker over het verschil in koers van een investeringsinstrument. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en zelfs de complete index. Je spreekt een prijsverschil af en wacht tot de prijs de hoogte in gaat of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te innen. Het kan ook andersom. In dat geval verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zodra je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom van (bijvoorbeeld) 1:10, hoef je per 10 euro investering omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen

De handel in CFD is erg geliefd onder beleggers doordat er heel veel voordelen zijn. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op beursdalingen. Dat kan met CFD’s wel en dat biedt weer heel veel nieuwe mogelijkheden voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen transactiekosten betaalt als je in CFD’s handelt. Daarnaast kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Wie weet wat hij doet kan bovendien hee winst maken door deze contracten te kopen en verkopen. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Nadelen

Duidelijk veel voordelen, maar vooral de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. De uitwerking van een hefboom wordt vaak onderschat en alleen de voordelen lijken gezien te worden. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak net zo groot. Ook al betaal je maar een fractie van je investering, bij uiteindelijk verlies moet je het hele verschil aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te verdiepen en niet zomaar te gaan beginnen. De ervaring is helaas dat veel jonge beleggers te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verliezen.

Conclusie

Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om in te zetten op een daling van de koers en daarmee geld over te houden. In je contract for difference spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor en na een periode. Omdat je een hefboom kunt gebruiken kun je veel geld verdienen. Bij een hefboom van 1:50 hoef je per 50 euro zelf maar 1 euro in te leggen en toch pak je winsten goed mee. Stel dat een aandeel voor 100 euro werd aangekocht en dat tegen 10% winst weer verkocht, dan pak je 5 euro op dat aandeel, terwijl je er zelf maar 1 euro in gestopt hebt. Dat is een enorme winst van maar liefst 400%. Helaas werkt het andersom ook en op die manier kan een hefboom tot ontzettend veel verlies leiden.

Contract for difference

CFD informatie

Beleggen in verschil

Uitleg over CFD

Informatie over CFDs

Alles over CFD

Contract for differences

Informatie CFD handel

CFD handel

Traden in CFD

Website over CFD

Link toevoegen

Link toevoegen